reddevils-kop.be
I Love Belgium... and you?
 

Het Koning Boudewijnstadion

 

KONING BOUDEWIJNSTADION
Marathonlaan 135 - 1020 Brussel
02 479 36 54

Toegang openbare vervoer :

Métro KONING BOUDEWIJN (liijn 6) (plan lijnen)
Tram 23, 81 (stop Heysel) et 18 (Terminus Houba-de-Strooper)
Bus 84 en 89 (stop KONING BOUDEWIJNSTADION)
Bus L, WL, BN, BW, BS, 360, 221 en 356 (stop STADION)

Toegang op de Ring

Aan de 4 tribunes van het Koning Boudewijnstadion wordt een kleur toegewezen.
Tribune 1 = Rood
Tribune 2 = Geel
Tribune 3 = Groen
Tribune 4 = Blauw

Signalisatie naar het Koning Boudewijnstadion :

Deze kleur is eveneens de kleur van uw ticket en wordt vermeld op de signalisatieborden op de Ring van Brussel.

Parking C
De personen met een ticket voor tribune 1 ( Rood ), voor tribune 3 ( Groen ) en voor tribune 4 ( blauw ) kunnen hun wagen gratis parkeren op parking C via afrit 7 bis.

Parking Park
De personen met een ticket voor tribune 2 ( Geel ) parkeren hun wagen op parking Park (Uitrit A 12 - richting Laken).Plan parkings

 

Technische gegevens :

Oppervlakte
- 8 ha: totale oppervlakte van het stadion en van de 5 bijbehorende terreinen
- 66 m breed (voetbalveld)
- 106 m lang (voetbalveld)
- 7.000 m2: voetbalveld
- 18.000m2 :dak
Capaciteit
- 50.122 zitplaatsen
- 60.000 plaatsen (concertconfiguratie) centraal terrein
- 4 tribunes met een specifieke kleur5 bijbehorende terreinen (waarvan 1 met kunstgras et 1 dat in het - seizoen voorbehouden is voor boogschieten)
- 1 mondo-atletiekpiste met 9 banen
- 1 tennisclub die van de Stad is en zich in de nabijheid van het stadion bevindt
Veiligheid
- 8 bewakingscamera's in het stadion
- 12 bewakingscamera's buiten het stadion
- 3 verzorgingsposten
- 7 min 30 om het stadion volledig te evacueren
- Externe veiligheidsperimeters rond het Stadion
- 4 radiale scheidingen
Verlichting
4 masten van 60m hoog rond het stadion
250 lux voor de verlichting van het stadion tijdens de trainingen
750 lux voor de verlichting van het stadion
1.500 lux tijdens wedstrijden of televisie-uitzendingen
Het systeem werd geplaatst in: 1974
117 spots van 1m diameter per mast

 

 

Historiek :

Het Jubelstadion (1930)

Op 23 augustus 1930 wordt het Jubelstadion plechtig geopend in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Leopold. De bouw van het stadion past in het kader van de verfraaiingswerken op de Heizelvlakte voor de wereldtentoonstelling in 1935. De plechtige opening vindt plaats ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.
Op de tribunes van deze gigantische kuip is er plaats voor maar liefst 70.000 mensen. In die periode wordt in het stadion een houten piste aangelegd voor pistewielerwedstrijden diezelfde periode, waarin de Tweede Wereldoorlog wordt aangekondigd, vinden er in het stadion talrijke sportieve en artistieke evenementen plaats. Zo wordt in 1937 in het stadion het startschot gegeven voor de prestigieuze Gordon Benett Cup voor luchtballonnen.

 

Het Heyzelstadion(1946)

1946: na de Tweede Wereldoorlog wordt het stadion geleidelijk aan omgedoopt tot ‘Heizelstadion'. Tijdens de bezetting kreeg de houten piste een nieuwe bestemming: het hout werd waarschijnlijk gebruikt om te stoken.
Het stadion bekleedt opnieuw zijn oorspronkelijke functie en biedt tal van populaire evenementen aan die steeds meer volk naar de Heizelvlakte weten te lokken. Bovendien wordt er in 1971 een tartanpiste aangelegd, wordt het in 1974 voorzien van een revolutionair verlichtingssysteem, dat een van de meest performante van Europa is, en komt er eindelijk een nieuwe overdekte tribune waar alleen maar zitplaatsen zijn en die zich tegenover de eretribune bevindt.
Op 29 mei 1985 vindt er in het stadion een tragedie plaats: het Heizeldrama: de hele voetbalwereld is in rouw, de sporen die het op ons stadion heeft achtergelaten zijn onuitwisbaar! Die dag wordt een pagina definitief omgeslagen.

 

Het Koning Boudewijnstadion (1995)

De jaren '90 staan in het teken van Euro 2000. Om de opdracht in de wacht te slepen moet het stadion een gedaanteverwisseling ondergaan. Dat betekent renovatiewerken en een nieuwe naam: het Koning Boudewijnstadion. De renovatie van het Heizelstadion is het resultaat van een samenwerking tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus van het federale België. Op 25 oktober 1993 wordt een protocolakkoord ondertekend tussen: de federale overheid (vanwege de internationale rol van het stadion), de Stad Brussel (eigenaar van de infrastructuur), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de vzw Tentoonstellingspark Brussel, de Koninklijke Belgische Voetbalbond.Ze komen overeen om gezamenlijk de renovatie van het Heizelstadion tot een goed einde te brengen.

Na een eerste fase, die begon in september 1994, wordt het stadion op 23 augustus 1995 plechtig geopend in aanwezigheid van de Koninklijke Familie en van al wie ook maar iemand van betekenis is in de Belgische sportwereld. Het stadion gaat voortaan door het leven als ‘Koning Boudewijnstadion'. Tijdens de renovatiewerken worden de tribunes vernieuwd.
Wanneer België en Nederland de opdracht in de wacht slepen om samen Euro 2000 te organiseren, het Europees Landenkampioenschap Voetbal, moet het stadion verder gerenoveerd worden: er moet een etage tribunes bijkomen en tribune II wordt gebouwd. De tweede fase van de renovatiewerkzaamheden begint op 27 januari 1997. Het stadion zoals we het nu kennen wordt plechtig geopend op 28 augustus 1998, ter gelegenheid van de Memorial Van Damme.

Vandaag zijn er in het stadion 50.122 overdekte zitplaatsen, er zijn drie metrostations en op het gebied van de veiligheid is het stadion één van de beste van België, dat volledig voldoet aan de eisen van de UEFA.Het Heyzelstadion (1946)


Het Koning Boudewijnstadion

 

 

Ontdekkingsparcours van het stadion :

Een blik achter de schermen van het Koning Boudewijnstadion? Een reeks documenten, foto's, ensceneringen illustreren het verleden van het stadion en de prestaties die er zijn neergezet.
Tijdens het ontdekkingsparcours krijgt u te zien wat er zich afspeelt achter de coulissen van het stadion. U krijgt de kans om mythische plekken te bezoeken die totnogtoe onbereikbaar waren voor het grote publiek: de kleedkamers van de Rode Duivels, de perszaal, de veiligheidstoren,...

Openingsuren

Van woensdag tot zaterdag, van 10u00 tot 18u00 (na 16u30 worden geen bezoekers meer toegelaten)

Tarieven

Volwassen: 6 €
Kinderen:4 €
Korting voor groepen vanaf 15 personen: volwassenen: 5 €, kinderen: 3 €
Bezoeken met gids voor groepen van minimum 4 personen en enkel op afspraak:
Volwassenen: 7 € en kinderen: 5 €

WAARSCHUWING

Aan de vooravond van en de dag na niet-sportieve of sportevenementen is het stadion niet toegankelijk voor het publiek.

Voor bijkomende informatie over het parcours en over de bezoeken: Roger Claessens - Tel: +32.2.474.39.44 info@prosportevent.be

 

Website Koning Boudewijnstadion : www.koningboudewijnstadion.be

 

Foto's :

 


Plan

Tribune 4

Tribune 2

Tribune 2


Atomium


Tribune 1 & Tribune 2

Tribune 1

Tribune 3


Image hosted by Photobucket.com

 

 

 
WebTeam  -  Admin     
Contact : Info@reddevils-kop.be      
Site en Français WebSite in Nederlands